Næsten alle stole er besat i det store kirkerum i Aarhus Valgmenighed. Lys i forskellige farver oplyser bagtæppet og på scenen står kirkens lovsangsleder, Arvid Asmussen, som så mange gange før. Fejringen af hans nye bog er i fuld gang, og selvom bogen både indeholder smertefulde og festlige historier, så er der i aften lagt vægt på de festlige.
“Historier og Sange om det bedste og det værste” er titlen på Arvids nye bog, og det er en meget beskrivende titel, når bogens kapitler både rummer fortællinger om kvalitetstid mellem far og søn, om mennesker som oplever, at Gud helbreder, men også om at miste og om at længes efter mere af Guds kraft.
Det var tanken, at bogen skulle bygges op omkring sangene, og et hurtigt kig i indholdsfortegnelsen giver indtryk af, at det projekt er lykkedes. Men det er det faktisk ikke, forklarer Arvid selv.
– Jeg startede med at tænke, at sangene var det vigtigste, jeg havde at byde ind med, og det er jo også det, jeg er blevet kendt på. Men da jeg gik i gang, var min oplevelse, at jeg har en masse historier om følelsen af Guds nærvær og fravær i mit liv, og så er sangene faktisk mere en slags overskrift på det.
Dans ud af mørket
Han oplever, at vi generelt godt kan lide, at lovsang er lidt pænt. At der kan klæbe en slags glansbillede til tjenesten som lovsangsleder, hvor vi glemmer, at der er et liv og nogle kampe bag den smilende forsanger – ligesom menigheden består af mennesker, der lever deres liv og kæmper med mange forskellige ting.
– Præmissen for min tjeneste er, at jeg skal stå på en scene i en eller anden form for spotlight. Måske har jeg taget lidt pænt tøj på, og så står jeg der med min guitar og prøver at smile og være en opmuntrende lovsangsleder, og det er nok den facade, jeg har lyst til at kradse lidt i, forklarer han.
“Dans ud af mørket” er formentlig en af de mest kendte sange, Arvid har lagt arbejdstimer i. For mange er den en go-to, når der skal holdes en fest i kirkesalen, men for Arvid selv er sangen meget mere.
Det blev den en onsdag i 2016, da den blev sunget i en sørgelig version ved hospitalssengen, da han og hustruen Elise mistede deres søn en måned før termin. Uden de pulserende rytmer og den klappende menighed stod sangen tilbage som et stærkt opstandelseshåb og en tro på, at hele familien skulle samles igen på den anden side, fordi Gud er en god Gud.
En tro, der gennemsyrer hele bogen fra først til sidst, fordi det for Arvid har været det vigtigste budskab at få frem; at Gud er god – både når vi ingenting forstår og vi føler, at vi kæmper alene, men også når vi føler os velsignede og strækker hånden ud efter mere.
Hudløst ærlige overfor Gud
Noget af det stærkeste som sangskriver og lovsangsleder, har for Arvid været at få lov til at synge sammen med en menighed, hvor han kender historierne og de kampe der ligger bag de syngende ansigter i kirken om søndagen.
Hans håb for bogen er, at den kan hjælpe mennesker med at reflektere over hvilke historier, der er baggrunden for deres lovsang. At sangen bliver mere end en stemningsfyldt fællessang, men at det bliver kampe, nederlag og sejre sunget ud til Guds ære.
– Hvis vi skal være hudløst ærlige overfor Gud, så skal vi måske have nogle forbilleder eller eksempler på, hvordan det kan se ud, og det vil jeg gerne være, fortæller han.
Om Arvid Asmussen
Han er gift med Elise og sammen har de børnene Silje (10), Levi (5), Alfred (hos Jesus) og Karla Viktoria (1).
Arvid Asmussen er lovsangsleder, sangskriver og musiker, og har været ansat i Aarhus Valgmenighed siden 2008.
Han har udgivet fire lovsangsalbums – herunder blandt andet sangene: Ud af mørket, Jeg vil ikke glemme dig og Vi vil gi’ dig det bedste, vi har.