For fire år siden tog Kamilla Maria Jakobsen springet og blev ulønnet gadediakon med Fyens Valgmenighed i ryggen. Indtrykkene fra en hverdag tæt på gadens ensomhed og håb har nu samlet sig i en bog, der udkommer til april.
Af Benedikte Birkkjær Andersen
”Kan vi egentlig leve af én indkomst?”
Sådan lød spørgsmålet, der rungede mellem Kamilla og hendes mand, David, i deres hjem i Glamsbjerg på Fyn. Kamilla havde med sin uddannelse i kristendom, kultur og kommunikation haft forskellige jobs, men var aldrig landet på den rigtige hylde. Hun følte sig mest af alt kaldet til at have tid til mennesker.
”Mens jeg gik og overvejede, hvad jeg skulle gøre med min jobsituation, mødte jeg en stofmisbruger. Mødet gjorde det klart for mig, at jeg var kaldet til at opsøge mennesker, der levede med misbrug, hjemløshed og ensomhed” fortæller Kamilla.
Hendes kald var svær at få til at rime med en lønnet stilling. Det stod dog hurtigt klart for parret, at det var noget, de var nødt til at prøve af.
”Og nu har vi i fire år levet af min mands indkomst, mens jeg har arbejdet som det, jeg kalder gadediakon” fortæller Kamilla.
Et virke, som har ført til, at Kamilla den 22. april udgiver en bog om sine oplevelser. Den vender vi tilbage til.
Vennerne på gaden
Kamillas arbejde som gadediakon har ændret sig på de fire år, hun har været i gang. I begyndelsen tog hun ud på må og få for at opsøge gadens folk og skabe den indledende kontakt. I dag består hendes dage af mere eller mindre faste aftaler med de venner, hun har fået, når hun er på gaden i Odense tre dage om ugen.
”I morges kørte jeg en af mine venner til tandlægen, og hvis der er nogen, jeg ikke har hørt fra længe, tager jeg ud for at lede efter dem. Det er meget praktisk hjælp, jeg kan give dem – og vigtigst af alt venskab og nærvær” fortæller hun.
Kamilla insisterer på at kalde dem for venner. For det er sådan, hun ser dem.
”Mange af dem jeg møder har mistet sit netværk og familie, så det bedste, jeg kan gøre for dem, er at være deres ven. Jeg kan ikke altid hjælpe dem, men jeg kan vise dem, at jeg ser dem, og at jeg er til stede midt i det kaotiske” fortæller hun.

Med menigheden i ryggen
Kamillas virke på gaden sker med støtte fra Fyens Valgmenighed. Hun har en messenger-tråd med folk fra menigheden, hvor hun altid kan skrive og bede om forbøn. Og hos præsten kan hun tale ud om de tunge oplevelser, der kommer, når man er venner med udsatte mennesker.
”Det har været afgørende for mig, at mit kald er i en ramme. Det er Fyens Valgmenighed, der sender mig, og jeg er en del af kirkens stab. Det betyder, at jeg aldrig er alene med det, jeg oplever, men at jeg har opbakning og er en del af kirkens tjeneste og virkelighed” fortæller hun.
Hun oplever, at mange af hendes venner er åbne for den tro, hun bærer med sig på gaden. Og at det netop er i gadens kaotiske liv, der er brug for det håb, som troen kan give.
”Mange af dem har brug for, at Gud griber dem og er der i deres ensomhed. Jeg oplever stor åbenhed for bøn – og nogle af dem beder også for mig, hvis jeg har en dårlig dag” fortæller Kamilla.
Bog på vej
I øjeblikket er Kamilla ved at træde ind i en ny tid. Hendes oplevelser og møder med skrøbelige skæbner har nemlig samlet sig til bogen Jeg ville ønske, at jeg var lettere at elske.
”Bogen består både af mine egne tekster og bidrag fra mine venner på gaden. Der er mange mennesker i disse ensomme og isolerede miljøer, som udtrykker sig kunstnerisk – med digte, malerier, fotos eller essays. Så bogen giver både mit blik på livet på gaden, men også et helt intimt blik fra dem, der lever i det hver dag” fortæller Kamilla.
Med bogen håber hun på at åbne læserens øjne for de mennesker, vi ellers kan komme til at gå forbi på gaden. Hun forstår godt, hvis mange har svært ved at forholde sig til den barske og rå verden, de lever i – men ifølge hende kan selv helt små gerninger gøre en stor forskel.
”En af mine venner tigger på gaden i Odense, og han har fortalt mig, at det værste ikke er at få et nej – det er, når folk ignorerer ham, eller ikke vil se ham i øjnene. Så føler han, at han ikke eksisterer. Med min bog ønsker jeg at starte en dialog om, hvordan vi møder dem, der bor på gaden. Vi kan sagtens smile og sige hej til vores Hus forbi-sælger foran Netto. Det bedste, vi kan give dem, er at se dem” siger hun.
Du kan møde Kamilla på årets SommerOase, hvor hun giver forfatter-interview og sælger sin bog i bogcaféen. Derudover er der lancerings-events i Bykirken i Odense 22. april kl. 17-19 og Byens Valgmenighed i København 2. maj kl. 19-21.

Bogen udgives i samarbejde med Camilla Engrob og Laundry og koster 250 kr. Information om køb kan findes efter udgivelsen på Laundry og Kamillas blog.