På billedet: Sognepræsterne Peter Sode Jensen og Jakob Wilms Nielsen foran biblioteket, som bliver det nye Folkehus i Kvaglund.
Kvaglund Kirke forvandler det lokale bibliotek til et Folkehus for internationale og nye danskere.
Sognepræst i Kvaglund Peter Sode Jensen troede ikke sine egne ører, da han til et samarbejdsmøde med kommunen pitchede idéen om et folkehus i Kvaglund. Kommunen bød aktivt ind med kreative muligheder og generøs økonomisk opbakning til det tværkulturelle og missionale projekt, som drives af kirken.
Hvorfor køber I ikke bare biblioteket?
– Vi har altid oplevet stor lokal anerkendelse for det arbejde Kvaglund Kirke gør med integration og med at skabe fællesskaber på tværs af kulturelle forskelle, fortæller Peter Sode Jensen. Men opbakningen blev meget konkret den dag, vi sad til møde med folk fra kommunen, hvor vi skulle undersøge samarbejdsmuligheder for kommune og kirke. Her kom vi i gruppe med bibliotekslederen, og da vi fortalte hende om vores planer om at udbygge kirkens lokaler for at få bedre plads til vores tværkulturelle aktiviteter, var hendes første bemærkning: Hvorfor køber I ikke bare biblioteket i stedet?
Det lokale bibliotek i Kvaglund er kirkens nærmeste nabo, og det har flere gange været truet af lukning. Bibliotekslederen foreslog, at kirken kunne købe biblioteket og lave det om til et kulturhus, hvor biblioteket så kunne leje sig ind i en mindre del af huset. Det blev startskuddet på en lang række møder mellem kirken og forskellige kommunale aktører.
– Efter nærmest hvert møde måtte vi knibe os selv i armen, husker Peter Sode Jensen. Kommunen var villig til at bidrage med en stor sum penge, hvis vi var villige til at indgå samarbejde om at etablere et folkehus. ”Må man overhovedet det?”, var vores spørgsmål.
Er der snart en voksen der rejser sig op og siger, at kommunen da selvfølgelig ikke må give så mange penge til en kirke?
Men gang på gang blev vi overraskede.
I oktober 2020 vedtog byrådet et budget, hvor der var sat 2,2 millioner af til årligt driftstilskud til Folkehuset Kvaglund.
En dagligstue midt i Kvaglund
– De mange møder med kommunale embedsmænd og politikere har været oplevelsen af at gå gennem den ene åbne dør efter den anden, fortæller Peter Sode Jensen. Som kirke oplever vi, at Gud lægger noget til rette for os her, som vi ikke selv kunne have forestillet os. Vi er i gang med at samle lokale aktører omkring projektet og vi glæder os over, at der er andre end os der får lys i øjnene med udsigten til at gøre en forskel for særligt børn og unge i vores nærområde.
> Læs også: Sådan bygger vi bro over forskellene
– Vi drømmer om, at Folkehuset Kvaglund bliver en dagligstue midt i byen, hvor vi kan samles om alt det, vi er fælles om. Et fyrtårn for hvordan kulturel mangfoldighed er en berigelse og ikke et problem.
Vi vil fortælle en bedre historie om sameksistens på tværs af kulturer og tro end den, der dominerer i samfundet lige nu.
Men mere end noget andet, så drømmer vi om at Folkehuset kan blive en missional legeplads for menigheden. Et sted, hvor vi kan tjene vores lokalområde. Et sted, hvor vi kan få lov at give krop til Guds kærlighed til mennesker omkring os. Det er vores håb, at mange flere mennesker derigennem vil få lyst til at søge Gud.
”Vi vil være med i det, du gør!”
Kvaglund Kirke er en del af bevægelsen DanskOase, som arbejder for fornyelse i kirken. Det seneste år har menigheden ofte sunget med på sangen ”Vi vil være med i det, du gør!”
Peter Sode Jensen, som har fokus på at udvikle kirkens sociale arbejde i Kvaglund, ønsker at få øje på, hvor Gud allerede er på spil i vores samfund og i menneskers liv, så vi kan læne os ind i det.
Vi kan så nemt få øje på det, som gør os forskellige og det, som splitter os. Min bøn er, at vi må fokusere mere på, hvad vi har til fælles og at vi alle er mennesker, der har brug for at blive set og elsket.
– Vi oplever, at Gud kalder vores kirke ind i en ny sæson, hvor vi igen får lov at give krop til hans kærlighed i vores lille hjørne af hans verden. Vi har modtaget ord og billeder om, hvordan to store arme rækker ud i lokalområdet omkring kirken. Der står en stor gryde med dampende varm suppe på bordet og der er dækket op, der mangler bare nogen til at øse suppen op.
Vi tror, der er et kald til os som kirke om at være til stede i vores lokalområde – i endnu højere grad end før, slutter Peter Sode Jensen.
> Læs mere om Kvaglund Kirke
> Følg Folkehuset på Facebook
> Søg job i Folkehuset Kvaglund