Dette indlæg kan stikke af i mange retninger, så lad mig begynde med at få min pointe på bordet – så ved jeg da, at jeg får det med. Jeg ønsker at opmuntre jer til at gå ind i de svære og mærkelige sider ved Gud sammen med jeres børn. Det er mit mål, at du efter at have læst dette vil have Guds mange facetter med i baghovedet, næste gang du og dit barn taler sammen om Gud.
—
Er I mon kommet godt i gang med det nye år?
Vores 2019 starter på en spændende og lidt usikker måde ved, at jeg går ledig. Vi har længe vidst, at min ansættelse stoppede til nytår; børnene knap så længe, men dog så lang tid, at vi allerede har haft mange samtaler om det. Min ældste bliver indimellem bekymret på mine vegne, og det er jævnligt en del af vores aftenbøn, at jeg må finde et nyt arbejde.
Selv oplever jeg, at Gud har givet mig en grundlæggende ro i, at Han har en vej frem, selvom den er usynlig for mig nu, og det prøver jeg at formidle til ungerne uden at negligere deres bekymring, for det er jo også rigtigt, at lige nu ved vi ikke, hvad der kommer til at ske. Usikkerheden kan være et svært sted at være.
– for det er jo ikke altid let med ham Gud! Nogle gange svarer han ikke på vores bøn, sådan som vi ønskede. Nogle gange læser vi beretninger i bibelen, som virker voldsomme og mærkelige på os. Nogle gange siger Jesus nogle virkelig uforståelige ting. Og hvad gør vi så?
Min tendens er ofte at prøve at forklare og forsvare Gud. Jeg ved jo, at Gud er en kærlig Gud, så jeg forsøger at finde den kærlige forklaring bag ved. Nogle gange er det let, andre gange svært, for ikke at sige næsten helt umuligt.
Et dragende og tillokkende mysterium
Her var det så, at Gud under min bibellæsning lod nogle vers poppe op for mine øjne. I brevet til Romerne 11,33 skriver Paulus:
”Hvem kan lodde dybden af Guds rigdom, visdom og indsigt? Ingen kan udgrunde hans beslutninger eller forklare hans handlemåde.”
I børnekirken, hvor jeg er fortæller, har vi i adventstiden brugt Godly Play-fortællestilen, og her taler vi om, at vi gennem adventstiden nærmer os julens mysterium.
Jeg elsker ordet mysterium – det virker dragende, tillokkende og stort. Jeg holder også meget af formuleringen, at vi skal nærme os mysteriet. Vi skal ikke løse det; det er ikke en gåde, men vi kan se mere af mysteriet, når vi nærmer os det.
På samme måde kan vi også nærme os Gud-mysteriet, men vi må ikke tro, at vi kan løse det.
”I Gud har alt sin begyndelse, sin eksistens og sin fuldbyrdelse.”
fortsætter Paulus i vers 36. Gud er så meget større end mine forklaringer, og når jeg prøver på at ville rumme og forstå alt ved ham, kommer jeg til at gøre ham mindre, end han er, for at få ham til at passe ind i min hjerne.
Vores spørgsmål og Guds trofasthed
På samme måde har vores børn også brug for at høre om alt det uforståelige ved Gud, og måske kan vi sammen undre os over ham? At præsentere Gud som et mysterium vil også gøre det lettere for børn, når de bliver større og begynder at stille spørgsmål til troen, bibelen og kirken.
Hvis de som små har lært, at vi hverken kan eller skal vide alt og forstå alt om Gud, bliver det også mere acceptabelt at være i tvivl, at undre sig og måske i en periode forkaste troen, fordi det er så svært at rumme. Det er nemlig, når vi tackler vores spørgsmål og undren, at troen bliver personlig; det er en helt naturlig og vigtig del af troens udvikling i et menneske, og vi har brug for, at vores hjem og kirker har plads til at stille de spørgsmål, der vil stilles.
”For når Gud har udvalgt mennesker og lovet at udøse sin nåde og velsignelse over dem, vil han altid stå ved sine løfter.”
siger Paulus også i brevet til Romerne 11,29. Selvom Gud er et mysterium for os mennesker, så kan vi stole på ham på grund af hans løfter og trofasthed. Derfor kan vi finde tryghed midt i usikkerheden; vished midt i det uforklarlige; trøst midt i smerten, sorgen og savnet. I Guds rige kan det eksistere side om side.
Lad os give vores børn dét med, samtidig med at vi hjælper dem (og os selv) til at nærme os hele det store mysterium, som Gud er.
Bibelversene er gengivet fra Bibelen på Hverdagsdansk.
Dette indlæg blev oprindeligt skrevet til og udgivet på Børn i Pluralismes blog.
Foto: Dustin Scarpitti på Unsplash